Το πρόγραμμα

Ένα έργο που στηρίζει το Συνδυασμό Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής

 

Η σημασία της ισορροπίας μεταξύ της επαγγελματικής και της οικογενειακής/προσωπικής ζωής είναι ακόμη πιο σημαντική στα πλαίσια της στρατηγικής Ευρώπη 2020 – όπου ανάμεσα στους στόχους είναι και η μείωση της φτώχειας. Δίνοντας στις οικογένειες καλύτερες πιθανότητες για να συνδυάσουν την επαγγελματικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις, αυξάνονται και οι πιθανότητες να εργάζονται περισσότερα από ένα μόνο άτομο στην οικογένεια, μειώνοντας έτσι το ρίσκο της φτώχειας, και οι γονείς καθίστανται δυνατοί να προσφέρουν στα παιδιά τους καλύτερη εκπαίδευση και πιθανότητες για καλύτερο μέλλον.

Παρόλα αυτά, η προσπάθεια για συνδυασμό επαγγελματικής και οικογενειακής/προσωπικής ζωής πρέπει να έχει δύο κατευθύνσεις. Εκτός από τις θεσμικές επιχειρήσεις, το κάθε άτομο θα πρέπει να επιβάλει ατομική προσπάθεια έτσι ώστε να επιτευχθεί η ανάλυση των αξιών και των προτεραιοτήτων, η βελτίωση των δεξιοτήτων διαχείρισης χρόνου και άλλων, που κάνουν τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες καλύτερους/ες συζύγους και γονείς χωρίς να αλλοιώνεται η επαγγελματική τους αποτελεσματικότητα.

 

Από αυτή την άποψη, η εκπαιδευτική πτυχή που σχετίζεται με μια σωστή ισορροπία οικογένειας-καριέρας παραμελείται τόσο σε θεσμικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Οι προσπάθειες που επιβάλλονται από πολιτικούς αλλά και από εργοδότες για να μετατρέψουν την αγορά εργασίας σε πιο ευέλικτη και χωρίς αποκλεισμούς, και για να δημιουργήσουν ένα κατάλληλο νομικό πλαίσιο και άλλες διευκολύνσεις για εργαζόμενους γονείς, είναι λιγότερο εμφανή σε κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. Υπάρχουν μόνο μερικές ιδιωτικές πρωτοβουλίες με σκοπό τη βελτίωση των ατομικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων για αυτούς που θέλουν να είναι σωστοί γονείς αλλά και σωστοί επαγγελματίες.

Ένας από τους πιο ευρέως διαδεδομένους τρόπους που συμβάλει στην ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής είναι η μεταφορά της εργασίας στο σπίτι. Οι τεχνολογικές καινοτομίες των περασμένων δεκαετιών έχουν μετατρέψει την εργασία στο σπίτι πιο εύκολη και πιο εφικτή. Ανάμεσα στα πολλά πλεονεκτήματα (σχετικά με φόρους, κόστος, επαγγελματική ανέλιξη κλπ.) είναι και το ότι δίνεται η ευκαιρία στους γονείς να περνούν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά τους και να συμβάλουν με πιο ενεργό τρόπο στην ανατροφή των παιδιών τους, πράγμα που το καθιστά και το σημαντικότερο πλεονέκτημα.

 

Από αυτή την άποψη, και λαμβάνοντας υπόψη τον προσανατολισμό του χώρου εργασίας, η Επαγγελματική Εκπαίδευση θα έπρεπε να υπερέχει σε σύγκριση με την γενική εκπαίδευση, για το λόγο ότι ενθαρρύνει την «επιχειρηματικότητα με βάση το σπίτι». Ωστόσο, ακόμη και αν λάβουμε υπόψη ότι η επιχειρηματικότητα συμπεριλαμβάνεται στο εθνικό πρόγραμμα σπουδών για μαθήματα Επαγγελματικής Ανάπτυξης σε όλες τις χώρες των εταίρων, δεν υπάρχει συγκεκριμένη έμφαση στην επιχείρηση με βάση το σπίτι. Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε υπόψη ότι η εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα  δεν σημαίνει γενικά μαθήματα στα οικονομικά ή στη διοίκηση επιχειρήσεων, αλλά μαθήματα και εκπαίδευση που να επιτρέπουν σε άτομα να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε δράσεις, προωθώντας την καινοτομία, την δημιουργικότητα και την αυτο-εργοδότηση.

 

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, το έργο μας απευθύνεται στην ανάγκη μιας ειδικά προσαρμοσμένης εκπαίδευσης για γυναίκες με παιδιά, που επιθυμούν να συνδυάσουν την επαγγελματική και οικογενειακή τους ζωή με την εργασία στο σπίτι. Η συγκεκριμένη ομάδα-στόχος χρειάζεται εκπαιδευτικά υλικά που βασίζονται ειδικότερα σε πρακτικές δραστηριότητες στις οποίες δίνεται έμφαση στο «μαθαίνω κάνοντας» και αποκομίζοντας έτσι ουσιαστικές εμπειρίες σχετικά με την επιχείρηση.

Η προβλεπόμενη προσέγγιση είναι πολυδύναμη, γενική και διεπιστημονική, αφού εφαρμόζει, συγκεκριμένα, πειραματικές και διαδραστικές μεθόδους που σχετίζονται με τη διαδικασία εκμάθησης, με συνεχή χρήση ενός εργαλείου πληροφορικής (ICT tool). Οι 11 εταίροι θα συνεργαστούν και θα συνδυάσουν την εμπειρία, τεχνογνωσία, προσέγγιση και πηγές τους έτσι ώστε να αναπτύξουν μαζί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις βασικές επιχειρηματικές δεξιότητες (που να δίνει έμφαση στην επιχείρηση με βάση το σπίτι). Στη συνέχεια, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα δοκιμαστεί σε κάθε χώρα-εταίρο σε μια μικρή ομάδα (15-25 άτομα) αποτελούμενη από γυναίκες-μητέρες. Μετά, ο κάθε εταίρος οργανισμός θα δημιουργήσει μικρές ομάδες γυναικών (μέχρι 10 άτομα)  οι οποίες θα αναπτύξουν επιχειρηματικά σχέδια για μια επιχείρηση με βάση το σπίτι και μετά θα έχουν στήριξη για την πραγματοποίηση αυτής της επιχείρησης.

Μια διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας  θα επιτρέψει την ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών, ειδικότερα ανάμεσα στις συμμετέχουσες.

 

Μέσα στο πλαίσιο του έργου αυτού, θα δημιουργηθούν και θα εκδοθούν δύο έντυπα με σκοπό να βοηθήσουν άλλες γυναίκες στην Ευρώπη. Το ένα θα περιλαμβάνει τις καλύτερες πρακτικές για μια επιχείρηση με βάση το σπίτι, την οποία έχει δημιουργήσει μια μητέρα σε κάθε χώρα-εταίρο, και το άλλο θα τονίζει τις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες και πλάνα που έχουν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του έργου.